De zeer slechte seeing die er was, was natuurlijk te verwachten met de harde wind die niet wilde gaan liggen. Dat maakte waarnemingen aan een interessante manendans bij Jupiter moeizaam en nauwelijks interessant.
Daarnaast kwamen er toch flink wat wolkenvelden langs en was er flink wat sluier. Het is daarom bij mij bij Jupiterwaarnemingen gebleven.
Op zich wel mooie gebeurtenissen die ook wel te zien waren maar bij wat 'normaler' weer veel mooier waren geweest:
Ik heb ongeveer van 19.45 tot 21.15 gekeken. De gehele periode was een schaduwovergang van Callisto te zien, de schaduw van oost naar west over de planeet trekkend. Ganymedes zat tot 20.15 voor de Jupiter, dat was m.n. door de slechte seeing niet te zien. Alleen om 20.15 toen Ganymedes echt tegen de rand aan zat was hij soms bij korte vlagen even te zien. De uittrede, een paar minuten later was beter te zien, zij het alles wazig en onscherp. Het schijfje van Ganymedes was kort als een bubbeltje op de rand van Jupiter te zien. Na uittrede was hij natuurlijk wel makkelijk te zien als echt maantje vlak tegen Jupiter aan.
20.55 trad de schaduw van Ganymedes binnen. Ook dat was aardig maar onscherp en wazig te zien, er vormde zich een klein deukje in Jupiter's rand. Na volledige intrede was het zwarte vlekje van de schaduw goed te zien, zeker tegen 21.15 toen de schaduw alweer een stuk verder over de planeet was getrokken.
Vanaf 21.00 waren er dus twee schaduwen te zien, heel aardig dus!
Wel erg jammer van die modderhemel...

Bijgaand plaatje (WinJUPOS 12.0.9) toont de dubbele schaduwovergang (21.10 ongeveer) en de bijbehorende manen, Callisto (de meest oostelijke) en Ganymedes.
Het was goed te zien dat de schaduw van Ganymedes zwarter/duidelijker was dan die van Callisto.
-