Iedereen zal M 13 wel al, en soms vaak, bekeken hebben. Maar een jaar zonder M 13 kan natuurlijk niet en niemand zal er spijt van hebben om deze prachtige bolvormige sterrenhoop nog eens te bekijken.
Het is aardig om even in Deepskylog te kijken naar de populariteit van objecten:
M 13 staat daar op nummer 1 met 872 waarnemingen.
Op nummer 2 staat M 31 met 798 waarnemingen en derde is M 42 met 757 waarnemingen.
Nu heeft M 13 natuurlijk een belangrijk voordeel als het gaat om aantal waarnemingen: hij is staat een groot deel van het jaar heel gunstig aan de hemel en is vooral in de 'prettige' tijd van het jaar goed te zien, dwz. in voorjaar, zomer en najaar!
Ik denk daarom dat de posities van deze top drie in Deepskylog voor een groot deel bepaald zijn door de positie aan de hemel van deze objecten. Kijk maar eens naar M 42, die staat ten eerste al veel lager aan de hemel en is ook nog eens voornamelijk in de winter te zien, de periode wanneer er maanden voorbij kunnen gaan dat er helemaal niet waargenomen kan worden...
(M 42 is trouwens mijn persoonlijke favoriet, maar M 13 staat zeker in de top 5, misschien wel in de top 3

M 13 is voor het eerst beschreven door Edmund Halley in 1714 en door Messier opgenomen in zijn catalogus in 1764. Hij staat in het sterrenbeeld Hercules en is heel makkelijk te vinden dankzij zijn positie tussen de sterren Eta en Zeta. Eén blik met de verrekijker en je ziet hem al duidelijk staan tussen deze sterren.
De bolvormige sterrenhoop bestaat uit meer dan honderdduizend sterren en heeft een diameter van 145 lichtjaar (!). De afstand vanaf de Aarde is ongeveer 225.000 lichtjaar.
Met een vrij kleine telescoop zijn al veel afzonderlijke sterren te zien en hoe groter de telescoop hoe meer de bolhoop opgelost wordt en hoe fraaier het beeld.
Bij waarnemen is het goed om ook op de aardige samenstand met sterrenstelsel NGC 6207 te letten. NGC 6207 staat een halve graad ten noordoosten van M 13. De helderheid van dit stelsel is ongeveer mag 11,5 en het is met een niet al te grote telescoop ook te zien. Deze samenstand is (uiteraard) ook opgenomen in de 2-in-a-view lijst van de Astronomy League en ook te vinden op onze webpagina van programma 2-in-beeld. Daarin ook al enkele teken- en fotoresultaten vanuit onze club.
Hieronder een kaartje van de positie van M 13 in Hercules waarbij ten oosten ook Wega en de Lier te zien zijn en ten westen het opvallende sterrenbeeld Noorderkroon.
Het 2e kaartje laat NGC 6207 zien met een beeldveldcirkel van een telescoop met een vergroting van ongeveer 30x.
- - -
Hopelijk wordt het de komende periode lekker weer met heldere en niet te koude nachten en kunnen we M 13 vaak zien. Succes met waarnemen!