De meesten van jullie zullen mij qua naam vast kennen. Een aantal van jullie ken ik persoonlijk, onder wie Bob Hogeveen, Arie Bakx en Tim schuurman. Jaren terug, ik weet niet meer precies hoe lang geleden en evenmin op wiens uitnodiging dat was, heb ik op een bijeenkomst in Assen een keer een praatje over astrofotografie gehouden. Dat is een aspect van de hobby dat ik al zo'n 25 jaar beoefenen. Daarnaast beleef ik ook nog altijd veel plezier aan visueel waarnemen. Met name de dynamiek van de planeten en de zon stelt nooit teleur en doet niet vervelen.
Qua instrumentarium beschik ik over een Takahashi Epsilon-180ED f/2,8 Newton-astrograaf op Astro-Physics Mach1 montering en een Astro-Physics StarFire 130GTX apochromaat op Astro-Physics 600E montering. De Epsilon is een puur fotografisch instrument. Ik gebruik die lichtsterkte telescoop in combinatie met een Nikon D810a en ZWO ASI2600MM. De StarFire 130 (waar ik ruim 7 jaar voor op de wachtlijst heb gestaan...) gebruik ik tot dusver alleen voor visueel waarnemen en voor zonnefotografie met een Daystar Quark Chromosphere. Ik weet het: geen kinderachtig spul, maar bedenk dat ik net als zovelen op 16-jarige leeftijd begonnen ben met een 11 cm Newtonkijker.

Foto van beide opstellingen gemaakt tijdens een astroweekend (starparty) afgelopen augustus in Grandpré, Noord-Frankrijk.
Qua verenigingsleven ben ik al jaren (bestuurs)lid van de landelijke Vereniging Werkgroep Astrofotografie. Ik zit daar ook in de redactie van het halfjaarlijkse magazine AstroBulletin. Daarnaast ben ik zo ongeveer vanaf dag 1 dat ik deze hobby beoefen donateur van Stichting Sterrenwacht Rijswijk, de publiekssterrenwacht bovenop een galerijflat met 12 verdiepingen. Ik ben daar een tijd lang vrijwilliger geweest om bezoekers op publieksavonden rond te leiden en te enthousiasmeren.
Waarom De Kiel? We hadden in basis heel Drenthe als zoekgebied voor een nieuwe woning, maar dan wel zo ver als mogelijk van de steden en grote dorpen vandaan. Ik ben een paar avonden met een SQM-meter door Drenthe gereden om metingen te doen en ook visueel de zichtbaarheid van lichtkoepels te beoordelen. Op basis daarvan ben ik uitgekomen in dit gebied, pakweg halverwege de lijn Assen-Emmen, midden tussen de akkers en boswachterijen (Zuidoost-Drenthe). We hadden aanvankelijk een nog landelijker gelegen woning net buiten de bebouwde kom op het oog in Odoornerveen, hier een paar kilometer vandaan, maar ons bod werd in de oververhitte huizenmarkt overboden. Desalniettemin zij we heel tevreden met de woning die we uiteindelijk in De Kiel hebben gekocht.
In mijn vorige woning in Zoetermeer had ik de beschikking over een schuifdaksterrenwacht. Zo'n zelfde soort sterrenwacht zal binnenkort verrijzen in het zuidelijkste puntje van mijn achtertuin, grenzend aan een akker en daardoor vrij uitzicht op het zuiden. De SQM-meter tikt hier waarden van 21,0 magnitude/boogseconde² aan. Een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van 18,0 magnitude/boogseconde² in Zoetermeer.

Zicht op zuidoosten (tijdens nautische schemering) vanuit de achtertuin. De lichtkoepel links in beeld is richting Emmen

Een traktatie op poollicht tijdens het afgelopen Perseïdenmaximum! (compositiefoto van 3 opnames met Perseïden)

Waarnemen van de zon met een Daystar Quark achter de StarFire 130 (voorzien van D-ERF objectieffilter).