Hoera, het planetenseizoen is begonnen!

Over waarnemen en waarnemingen binnen het Zonnestelsel
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Bob
Site Admin
Berichten: 558
Lid geworden op: 26 dec 2018 09:00

Hoera, het planetenseizoen is begonnen!

#1 Bericht door Bob » 15 aug 2023 12:42

Als het een beetje meezit met het weer dan kunnen we het komende najaar en de winter volop genieten van planeetwaarnemingen, de voorbodes zijn er al!
Tijdens de Perseïdensessie bij Gasteren op 12/8 konden we na middernacht Jupiter al zien opkomen en om 01.00 stond hij al 13 graden boven de horizon. Vooral verheugend is natuurlijk dat Jupiter rond zijn oppositie behoorlijk hoog staat! Hij staat dan op ruim 50 graden hoogte. Ook mooi is dat Jupiter vergezeld wordt van Uranus, die is op 13 november in oppositie en staat zelfs op 55 graden hoogte.

Een andere en wel spectaculaire voorbode van het planetenseizoen maakte ik gisterenavond mee toen het tot 00.00 tijdelijk mooi helder was. Ik was een uurtje aan het waarnemen van dubbelsterren totdat precies om 00.00 Saturnus achter een boom vandaan kwam piepen en ik hem nog even mooi in beeld kon nemen met de 13cm AstroPhysics. En dat was geweldig mooi! Saturnus komt niet erg hoog, bij deze waarneming was dat 18 graden, maar de omstandigheden waren erg goed en het beeld met 155x prachtig. De ringen staan wat half open en er kon mooi tussendoor gekeken worden, de fraaiste 'pose' van Saturnus ;-)
Door de goede seeing was ook het oppervlak van de bol genuanceerd, de ring liep zichtbaar voorlangs en het verschil tussen het heldere equatoriale gebied en het wat 'grijzigere' gebied hoger op de bol was heel mooi te zien.
Tenslotte waren er nog de manen Titan (uiteraard), Rhea en Japetus die goed te zien waren. Er was toen al wat sluierbewolking waardoor de iets zwakkere Dione, die wel gunstig stond, niet was op te pikken.
Saturnus is deze maand al in oppositie, op 27 augustus. Hij komt maximaal 24 graden boven de horizon.

Het belooft wat voor de komende maanden! Alleen het weer moet iets meer meewerken... :mrgreen:
www.bobhogeveen.nl
80mm Zenitstar << tot >> 500mm Dobson

Gebruikersavatar
Alnilam
Berichten: 417
Lid geworden op: 28 aug 2019 18:29
Locatie: Odoorn
Contacteer:

Re: Hoera, het planetenseizoen is begonnen!

#2 Bericht door Alnilam » 23 aug 2023 10:20

Mooi he :mrgreen:
Zag Jupiter rond middernacht aan komen,
Komt weer een mooi seizoen aan voor zowel waarnemen als astrofotografie. M42 etc......

Nils
SW 13cm f5 Newton op Alt/Az 5 + TSAPO102Q f/5.1 flatfield astrograph op iOptron CEM26

Plaats reactie