Geen dans maar een moddergevecht...

Over waarnemen en waarnemingen binnen het Zonnestelsel
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
Bob
Site Admin
Berichten: 555
Lid geworden op: 26 dec 2018 09:00

Geen dans maar een moddergevecht...

#1 Bericht door Bob » 05 okt 2021 09:08

Gisterenavond viel het behoorlijk tegen. Na een prachtige blauwe middaghemel en een jubelende voorspelling bleek het na invallen van de duisternis nauwelijks de moeite om te gaan waarnemen.
De zeer slechte seeing die er was, was natuurlijk te verwachten met de harde wind die niet wilde gaan liggen. Dat maakte waarnemingen aan een interessante manendans bij Jupiter moeizaam en nauwelijks interessant.
Daarnaast kwamen er toch flink wat wolkenvelden langs en was er flink wat sluier. Het is daarom bij mij bij Jupiterwaarnemingen gebleven.
Op zich wel mooie gebeurtenissen die ook wel te zien waren maar bij wat 'normaler' weer veel mooier waren geweest:
Ik heb ongeveer van 19.45 tot 21.15 gekeken. De gehele periode was een schaduwovergang van Callisto te zien, de schaduw van oost naar west over de planeet trekkend. Ganymedes zat tot 20.15 voor de Jupiter, dat was m.n. door de slechte seeing niet te zien. Alleen om 20.15 toen Ganymedes echt tegen de rand aan zat was hij soms bij korte vlagen even te zien. De uittrede, een paar minuten later was beter te zien, zij het alles wazig en onscherp. Het schijfje van Ganymedes was kort als een bubbeltje op de rand van Jupiter te zien. Na uittrede was hij natuurlijk wel makkelijk te zien als echt maantje vlak tegen Jupiter aan.
20.55 trad de schaduw van Ganymedes binnen. Ook dat was aardig maar onscherp en wazig te zien, er vormde zich een klein deukje in Jupiter's rand. Na volledige intrede was het zwarte vlekje van de schaduw goed te zien, zeker tegen 21.15 toen de schaduw alweer een stuk verder over de planeet was getrokken.
Vanaf 21.00 waren er dus twee schaduwen te zien, heel aardig dus!
Wel erg jammer van die modderhemel... :cry:

Bijgaand plaatje (WinJUPOS 12.0.9) toont de dubbele schaduwovergang (21.10 ongeveer) en de bijbehorende manen, Callisto (de meest oostelijke) en Ganymedes.
Het was goed te zien dat de schaduw van Ganymedes zwarter/duidelijker was dan die van Callisto.
-
211004_jupiter.jpg
211004_jupiter.jpg (28.31 KiB) 4826 keer bekeken
www.bobhogeveen.nl
80mm Zenitstar << tot >> 500mm Dobson

Gebruikersavatar
Alnilam
Berichten: 415
Lid geworden op: 28 aug 2019 18:29
Locatie: Odoorn
Contacteer:

Re: Geen dans maar een moddergevecht...

#2 Bericht door Alnilam » 05 okt 2021 11:48

Ik sluit me aan bij Bob, het was hopeloos qua seeing, maar goed, toch maar even wat geprobeerd. Het spul naar buiten gereden en goed neergezet. eerst Polaris (38x) even in beeld om te kijken of e.e.a nog goed stond. Naar het Noorden toe was de seeing iets beter. Vandaar naar Saturnus en de 8mm Hyperion (100x) er in gezet. Mooie scheiding tussen bol en ringen, maar verder niet veel detail. Toch blijft het mooi om te zien, alleen met die slechte seeing was het niet echt prettig kijken.
Van Saturnus naar Jupiter gehopt. Eerst op 100x bekeken en de twee schaduwen gezien, wel met veel moeite, dus toch de hyp 5mm er in gezet ( 150x ) De schaduwen van Calisto en Ganymedes waren wat beter zichtbaar, maar het hield allemaal niet over. Toch het doel vd avond opgezocht ( Het OvdM ), en zowaar gevonden. Neptunus dus, de oude zeebonk had het koud hij zag er blauw van :D ( zal dit ook bij het OvdM melden.....)
Er kwamen hoge bewolkings banden het beeld binnen drijven en dus maar gestopt.
Al met al slechte seeing maar toch wel weer mooie dingen gezien....
Nils
:mrgreen:
SW 13cm f5 Newton op Alt/Az 5 + TSAPO102Q f/5.1 flatfield astrograph op iOptron CEM26

Plaats reactie