VWS-homepage Verenigingsinfo Programma Foto's Waarneemprojecten Waarneemacties Links Forum
 
Voor waarneemactiviteiten maken we gebruik van enkele "vaste" locaties. Hierdoor is het makkelijk afspreken als er geplande of ad-hoc activiteiten zijn. Op deze pagina zijn deze locaties terug te vinden, met kaartjes en routebeschrijving.

De waarneemlocaties:

Balloerveld - Parkeerplaats Galgenriet

Deze locatie is bedoeld voor publieksactiviteiten en is minder geschikt voor serieuze waarneemactiviteiten vanwege de nabijheid van Assen en het regelmatig langskomende verkeer.

Gasteren - Oosteinde

Volg de doodlopende ruilverkavelingsweg "Oosteinde" tot het einde.

Onze meest gebruikte locatie. Prettige, ruime plek met mooi lage horizon rondom en vooral richting zuid en zuidoost nog goed donker.
Wel een paar nadelen:
- Lichtvervuiling vanuit Assen. Het hemelquadrant van iets voorbij zuid tot west (dwz. van 190° tot 270° AZ) is hierdoor minder geschikt voor waarnemen.
- Enige jaren geleden is er een mestopslag gecreeerd vlakbij de waarneemplek. Soms geeft dat een behoorlijk 'onprettige' geur, maar meestal is er weinig van te merken.

Bekijk de locatie via Google Maps: Klik hier

Coordinaten:
N: 53° 02.726'
E: 06° 40.318'
Hoogte: 16 meter

Kienveen (Eext)

Vanaf de Torenweg de doodlopende verharde weg richting Kienveen oprijden. Ergens halverwege opstellen.

Een favoriete waarneemlocatie voor de meeste waarnemers. Deze plek biedt een geweldig mooie lage horizon rondom zonder enig direct licht. Nadeel is de flinke lichtkoepel van Assen in zuidwestelijke richting en de lichtkoepel van Gieten in zuidoostelijke richting. Recht naar het zuiden is het echter mooi donker en kan bij goede weersomstandigheden nog tot 1 graad boven de horizon waargenomen worden!

Bekijk de locatie via Google Maps: Klik hier

Klik hier voor panoramafoto van deze locatie

Coordinaten:
N: 53° 01' 04,2"
E: 06° 42' 30,0"
Hoogte: 12 meter

Vosseveen (Eext)

Vanaf de Torenweg de zandweg (+ fietspad) langs Landgoed Terborgh oprijden. Na ongeveer 50mtr in de beschutting van de bosrand opstellen.

Dit is een plek die door de beschutting van het bos erg geschikt is voor winterwaarnemingen aan de zuid-hemel. Richting zuiden is de hemel goed donker en de horizon is zeer laag. Afhankelijk van de windrichting kun je op het verharde fietspad (mooi vlak!) of in inhammetjes in het bos opstellen zodat voor zowel oostelijke als noordelijke en westelijke winden beschutting kan worden gevonden.

Klik hier voor panoramafoto van deze locatie

Coordinaten:
N: 53° 02' 43,8"
E: 06° 40' 20,1"
Hoogte: 7 meter

Langeveen (Papenvoort)

Bekijk de locatie via Google Maps: Klik hier

Vanuit het noorden komend via de N857 direct na Papenvoort linksaf.
Vanuit het zuiden komend via de N857 direct voor Papenvoort rechtsaf.
Doodlopende verharde weg ("de Minhaar") langs de bosrand volgen, na 900m gaat deze weg scherp naar links, het open veld in. Aan het einde van deze weg, bij een oude silo (na ongeveer 1,5 km), opstellen.

Deze waarneemlocatie biedt goede mogelijkheden voor grotere groepen waarnemers en/of bezoekers en wordt daarom veelal gebruikt bij "grotere" en "openbare" evenementen. De zuidelijke horizon is mooi laag en donker en er zijn vrijwel geen directe lichtbronnen. Helaas is het licht van Assen in noordwestelijke richting nadrukkelijk en storend aanwezig. Een ander nadeel is de bomenrij aan de oostzijde van de weg, hierdoor zijn geen waarnemingen mogelijk in de lagere regionen van de oostelijke en noordoostelijke hemel.

Klik hier voor foto van deze locatie

Coordinaten:
N: 52° 57' 32,4"
E: 06° 42' 48,2"
Hoogte: 15 meter

Fochteloerveen

Opstellen op de bezoekersparkeerplaats van het natuurgebied Fochteloerveen. Deze ligt aan de Fochteloërweg.

Deze waarneemplek wordt nog wel eens gebruikt door waarnemers die ten oosten van Assen wonen.

Coordinaten:
N: 52° 59' 39,9"
E: 06° 22' 46,6"
Hoogte: 11 meter