November 2020 - Hyaden

Elke maand een voor iedereen toegankelijk object
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
gerard van den braak
Berichten: 364
Lid geworden op: 26 dec 2018 10:56
Locatie: Zuidlaren
Contacteer:

November 2020 - Hyaden

#1 Bericht door gerard van den braak » 15 okt 2020 15:14

Hyaden in sterrenbeeld Taurus
In november staat rond 22:00 uur de open sterrenhoop Hyaden in het zuidoosten op een aantrekkelijke waarneemhoogte van 37 graden. Met een aantrekkelijke hoogte bedoel ik dat je waarneempositie relaxt is. Je kan lekker op een stoeltje achter de kijker zitten of een verrekijker ter hand nemen. Niets staat ons dus in de weg om aan de slag te gaan met de Hyaden.
Hyas was de enige zoon van Atlas en Peione, die ook ouders zijn van de seven sisters, de Plejaden. De Hyaden zijn de beeldschone dochters van Hyas en Boeotia die als Nimfen op Aarde woonden en na hun dood aan de hemel geplaatst zijn. Aan de hemel staan de Hyaden in sterrenbeeld Stier. Het oog van de stier is de ster Aldebaran, de sterren rond z’n neusgaten de Hyaden. De open sterrenhoop staat op 151 lichtjaar en is 5,5 graad in diameter. Tot de Hyaden behoren ongeveer 350 sterren die allen met 43km/seconde voortsnellen.
In tegenstelling tot de Plejaden vallen de Hyaden niet direct op als een open sterrenhoop, de sterren liggen behoorlijk uit elkaar. Gelukkig valt de roodachtige ster Aldebaran wél op en als je die in het noordoosten van je verrekijker beeldveld zet, staan de Hyaden in het midden. Het is een object dat bij uitstek geschikt is voor elke verrekijker. Hoe lager de vergroting, hoe mooier het wordt omdat dan zo’n grote sterrenhoop goed tot zijn recht komt. In de open sterrenhoop staat een goed waarneembare dubbelster, STFA10, met sterren van 3.4 en 3.8.
Neem de tijd om er rustig naar te kijken, het is groot, helder en zeer goed waarneembaar. De heldere sterren knallen eruit in mooi contrast met donkere achtergrond. Een lust voor het oog.
Fotografisch is het ook een aantrekkelijk object. Niet met een camera achter de telescoop want daar is het beeldveld niet toereikend voor, maar wel voor bv een spiegelreflex camera. Bijgaande foto is gemaakt met een Canon 350D en in PS zijn er wat namen e.d. aan toegevoegd.
Tenslotte wil ik nog zeggen dat de Hyaden officieel Collinder 50 en Melotte 25 genoemd zijn en iets minder officieel Calwell 41.
Succes en verras ons met je waarnemingen en foto’s .
.
Hyaden_gvdb.jpg
Hyaden_gvdb.jpg (1.07 MiB) 1194 keer bekeken

Gebruikersavatar
Bob
Site Admin
Berichten: 245
Lid geworden op: 26 dec 2018 09:00

Re: November 2020 - Hyaden

#2 Bericht door Bob » 23 okt 2020 09:56

De eerste waarneming van de Hyaden is binnen!
(Dwz, de eerste waarneming voor deze periode natuurlijk... :mrgreen: )
De opklaring van gisterenavond duurde vanaf de schemering tot 23.30, net lang genoeg om de Hyaden in het zuidoosten achter de hoge eiken in de straat tevoorschijn te zien komen.
Deze waarneming alleen nog even met de verrekijker, voor telescoopwaarneming wacht ik nog een paar weken, er komt vast nog wel gelegenheid om ze hoog aan de hemel in het zuiden te zien.

Verrekijker (10x) is bij uitstek het instrument om deze groep als geheel te zien, alles past mooi binnen het beeldveld.
Bij 10x vallen 3 sterrenparen goed op, Theta-1 en Theta-2, Sigma-1 en Sigma-2 en 80-81 Tau. Alle drie heldere en erg wijde paren.
80-81 is geen echt paar, ze zijn niet benoemd als dubbelster, dus we kunnen ervan uit gaan dat dit gewoon een samenstand binnen de Hyaden is.
Sigma 1-2 is wel als dubbelster benoemd, nml. STFA 11. Maar of dit paar nu echt een fysieke dubbelster vormt is onduidelijk.
Theta 1-2 is STFA 10. Hiervan schijnt wel vastgesteld te zijn dat beide sterren een fysiek paar vormen.
Aardige van Theta 1-2 is dat dit 1 van de weinig (echte) dubbelsterren is die met blote oog kan worden gezien. Het paar moet dan echter wel hoger aan de hemel komen. In het verleden heb ik ze met blote oog wel kunnen scheiden, ben benieuwd of dit nu op wat 'meer gevorderde leeftijd' nog gaat lukken... :mrgreen:
Waarneming met blote oog is natuurlijk ook goed te doen voor de Hyaden op zich. De 'V' is met blote oog heel goed zichtbaar bij de mooie heldere en rode Aldebaran.

Op bijgaand plaatje kun je nog even zien waar de paren staan. Theta 1-2 en Sigma 2-1 kunnen dus als dubbelster genoteerd worden, 80-81 niet, maar ze vallen wel leuk op in het verrekijkerbeeld:
-
Hyaden.JPG
Hyaden.JPG (41.41 KiB) 132 keer bekeken
www.bobhogeveen.nl
80mm Zenitstar << tot >> 500mm Dobson

Gebruikersavatar
Alnilam
Berichten: 159
Lid geworden op: 28 aug 2019 18:29
Locatie: Odoorn
Contacteer:

Re: November 2020 - Hyaden

#3 Bericht door Alnilam » 23 okt 2020 10:10

Gedurende de heldere periode gisteravond, de kans waar genomen om MEL 25 " Hyaden" waar te nemen. Ik had snel de Newton opgetuigd en na de nogmaals de Pleiaden te hebben bekeken, rond 2300 ( voor die tijd wat last van bomen etc.) afgezakt naar de Hyaden. Werkelijk prachtig om te zien! Aldebaran hield de wacht ( een echte navigatie ster !), en de V was prachtig zichtbaar, 40mm oculair er in (18x) en het geheel was werkelijk fantastisch om te zien. Ook de twee paren dubbelsterren waren prima te onderscheiden. Ook de Pleiaden waren trouwens weer prachtig.! :D
Voor de andere waarnemingen van gisteren maak ik nog een ander verslag! Dit was werkelijk weer een mega object vd maand! :mrgreen: T!
Sky-Watcher Explorer PDS 150/750 (f5) Parabolic Newton op Starseeker IV /EQ5 + Sky Watcher StarTravel 150/750 AR Shorttube Wide/Rich Field Refractor op EQ5

Plaats reactie