Autofocus

Alles over techniek; Hardware en Software zaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
gerard van den braak
Berichten: 97
Lid geworden op: 26 dec 2018 10:56
Locatie: Zuidlaren
Contacteer:

Autofocus

#1 Bericht door gerard van den braak » 03 feb 2019 09:40

Een vraag aan de gebruikers van autofocus in Sequence Generator Pro (SGP).
De autofocus werk alleen wanneer je bijna in-focus bent. Als dat het geval is onthoudt de software dat voor de volgende keer. Het is handig de focusseer stand (aantal steps) te noteren. Dat doe ik omdat een andere samenstelling van de image train een andere in-focus-stand vereist en dat scheelt een hoop gedoe.
Als je er ver uit focus bent moet je eerst zorgen dat je er in de buurt van komt. Dat 'in de buurt komen' kan alleen door het maken van opnames en dan de focusseer wat bijstellen.
Hoe doen jullie dat?

Arie
Berichten: 60
Lid geworden op: 26 dec 2018 16:42

Re: Autofocus

#2 Bericht door Arie » 03 feb 2019 13:48

Ga er maar even voor zitten:

Wanneer ik helemaal uit focus ben, gebruik ik eerst Sharpcap om scherp te stellen.
Dat geeft je een soort van live-view op je scherm.
Doorgaans gebruik ik dan een Bahtinov masker om precies te focussen.
Daarna verbind ik de camera in SGP en maak ook daar eerst weer een proefopname.
Mijn ervaring is dat als ik nu SGP een autofocus-routine laat doen, hij er toch een beetje anders uitkomt dan ikzelf.
Niet veel. Maar toch....
Dat komt door de manier van autofocussen.
SGP gebruikt volgens mij de gemiddelde FWHM-waarde van de hele afbeelding.
Als je een beetje "tilt" in je camera hebt, komt dat niet goed uit.
Dat is een nadeel van de SGP autofocus routine.
De grootte van de steps moet je goed kiezen.
Neem je ze te groot, dan vliegt SGP er telkens doorheen en komt het niet goed.
Maar je moet ze ook weer niet te klein kiezen.
Er staat een goede methode hiervoor in de help-file.
Tevens de back-lash van je focusser moet je goed uitvogelen en instellen.
Ik gebruik daarbij een meetklokje. Ja, zo een die je ook op de draaibank gebruikt.
Elke focusser heeft weer een andere karakteristiek.
Opschrijven dus. Onthouden lukt niet (op onze leeftijd)
SGP gaat van de beginstand uit en gooit de focusser eerst zo'n 3 a 4 stappen naar buiten.
Vervolgens in kleine stapjes naar binnen. Totdat de FWHM weer toeneemt.
Dan berekent hij het punt van de laagste FWHM waarde en zet de focusser daar op en maakt een proefopname om te controlleren of de FWHM waarde in overeenstemming is met de focuspositie. (backlash)
Mijn carbon tube heeft nauwelijks effect van lengteverandering als gevolg van temperatuur.
Maar jouw TAK staat erom bekend dat ze temperatuurgevoelig is.

Als je Sharpcap niet wilt gebruiken kan het ook met SGP zelf. Maar dan niet automatisch.
Zoek een helder object op. De maan bijv. Die kun je heel kort belichten.
Selecteer een "subframe" op de rand van de maan en druk nu op "start".
Nu maakt SGP heel snel opnames en omdat ze zo klein zijn worden ze ook snel gedownload.
Net zo lang bijstellen met je focusser tot het er een beetje op lijkt.
Nu naar een heldere (niet al te helder) ster.
Subframe weer uit zetten.
Schroef de Gain op en kies voor 2x bin of zo. Nu moet je met 15s toch wel een ster kunnen pakken.
Maak een opname van een ster.
Selecteer nu je subframe om die ster.
Nu druk je weer op "start". SGP gaat nu weer alsmaar opnames maken van dat subframe.
Ook hier, door het kleine beeld, is de download erg snel.
Nu kijk je bij de "image statistics" naar de FWHM waarde.
Vervolgens ga je met je focusser aan de gang.
Eerst een paar stappen in een bepaalde richting en kijk wat de FWHM doet.
Gaat die omhoog, dan moet je dus de andere kant op, zodat die weer afneemt.
Totdat je weer door een minimumwaarde heen gaat en hij weer oploopt.
Iets meer werk, maar volgens mij nauwkeuriger dan de standaard methode.
Ik begrijp dat je halverwege een sessie dit het liefst automatisch wil doen.
Dat kan dus wel, binnen redelijke grenzen.

Lang verhaal zo . . . .
Het gaat in de praktijk echter best wel snel.

Gebruikersavatar
gerard van den braak
Berichten: 97
Lid geworden op: 26 dec 2018 10:56
Locatie: Zuidlaren
Contacteer:

Re: Autofocus

#3 Bericht door gerard van den braak » 17 mei 2019 11:50

Ik gebruik mijn telescoop voor verschillende zaken.
- Visueel waarnemen.
- Fotograferen (met ASI 294) op F5 en met barlow op F8.
- Lucky imaging voor de maan en planeten met een DMK maar dan met twee barlows achter elkaar, het wordt dan F16.

Om van de ene naar de andere modus te gaan moet de er wat omgebouwd worden om weer netjes in focus te kunnen komen en dat laatste is lastig.
Na deze week twee nachten met SGP-software gestoeid te hebben [en nóg geen foto gemaakt] heb ik Han maar te hulp gevraagd.
Het probleem was de autofocus. Je moet redelijk in focus staan voordat de autofocus in SGP er mee kan werken. Als je ver uit focus staat is dat best lastig, temeer omdat SGP niet in staat is een constante stroom van foto's (loop) te produceren terwijl je gelijktijdig het focus verzet. Er was nóg een probleem; SGP liep steeds vast.
Han heeft geholpen met het installeren van CCDciel, een freeware programma waaraan ook hij zijn bijdrage levert. Dit doet alles wat SGP ook kan plus de mogelijkheid om alles individueel aan te sturen. Dus ook een fotograferen in 'loop' en al kijkende naar het resultaat de camera in focus brengen. Het is dan a.h.w. een 'live beeld'. Eenmaal een mooi scherp beeld, dan kan je overschakelen naar autofocus voor het puntje op de 'i'.
Ook tijdens het proefdraaien ging de elektrische focusseer de mist in. Er bleek een draadbreuk in de voedingskabel te zitten. Waarschijnlijk heeft dat ook het vastlopen van SGP veroorzaakt.
Jammer dat het nu bewolkt is; ik zal enig geduld moeten betrachten om een en ander in praktijk te brengen.

Arie
Berichten: 60
Lid geworden op: 26 dec 2018 16:42

Re: Autofocus

#4 Bericht door Arie » 18 mei 2019 00:18

Gerard,
Wat jij zo vermeldt kan in SGP ook wel.
Dan ga je naar preview en selecteer loop en vink je use subframe aan.
Dit subframe maak je met je muis op de afbeelding, zodanig dat er slechts een paar sterren op staan.
Als je dan ook nog 2x2 binning doet, krijgt SGP ook bijna een live view voor elkaar.
Als je vervolgens image statistics aanklikt zie je ook nog eens de FWHM waarde aangegeven.
Nu draai je net zolang met je focusser tot die waarde op zijn laagst is.

Maar CCDCiel is inderdaad een fraaie applicatie, die voor mij functioneel bijna net zo veel kan als SGP.

Gebruikersavatar
gerard van den braak
Berichten: 97
Lid geworden op: 26 dec 2018 10:56
Locatie: Zuidlaren
Contacteer:

Re: Autofocus

#5 Bericht door gerard van den braak » 18 mei 2019 06:53

Arie, het is zoals je zegt ’draai je aan’. Maar ik wil niet draaien maar het elektrisch aansturen omdat ik niet kan draaien en tegelijk kijken. De kijker staat in de dome en de pc in de CBR. In SGP kan je niet focusseren als er wordt gefotografeerd. (Voor zover ik weet)

Arie
Berichten: 60
Lid geworden op: 26 dec 2018 16:42

Re: Autofocus

#6 Bericht door Arie » 18 mei 2019 09:51

Maar je hebt vast wel een apart programmaatje bij je motorfocusser toch?
Daarmee kun je buiten SGP om je focus verstellen.

Als ik helemaal uit focus ben gebruik ik eerst Sharpcap.
Maar het eigen AsiCap (van ZWO zelf) kan met deze camera natuurlijk ook.

Ben ik in de buurt, dan schakel ik over op SGP en doe daar dan de autofocus routine.
Ik zie danoverigens regelmatig dat het resultaat van de SGP autofocus minder is dan wat ik daarvoor had gedaan.

Han
Berichten: 83
Lid geworden op: 27 dec 2018 09:52

Re: Autofocus

#7 Bericht door Han » 20 mei 2019 06:37

Dat focus drift probleem van Gerard hebben alle refractors. Dit komt door de veranderende refractie factoren. Deze is negatief bij temperatuurdaling alsof de telescoop langer wordt i.p.v korter door de kou. Je moet de focuser dan indraaien bij temperatuurdaling.

In CCDCiel is dit inmiddels (sinds 3 maanden) redelijk opgelost. In settings stel je een focuser drift factor in steps/graad Celsius. Zodra ik CCDCiel opstart dan is de telescoop misschien wel 8 graden warmer dan de laatste nacht en verstelt CCDCiel de focuser meteen naar een nieuwe waarde. Deze klopt dat bij mij redelijk goed.

De factor bepaal je door het optimale focus af te lezen bij verschillende temperaturen. Bijvoorbeeld de laatste instelling bij een koude nacht en de eerste instelling bij de navolgende sessie. Je kan de getallen uit de CCDCiel log halen, c:\users\...\appdata\local\ccdciel\log

SGP heeft ook deze temperatuur compensatie instelling. Geen idee of het ook compenseert bij een navolgende sessie en daarbij waarden van de vorige nacht gebruikt.

Han

Plaats reactie